torsdag 7. juni 2018

1001 NATT søndag 17. juni kl 19.00Pegasus spiller "1001 natt", velkommen! Søndag 10.juni i Hof, og søndag 17.juni i Holmestrand!
Arabiske netter til Hof og Holmestrand!

I «1001 natt» veves eldgamle, orientalske eventyr sammen til en spennende forestilling om liv, død og fortellingens forvandlende kraft!

Boken «Tusen og en natt» er en stor samling av historier fra orienten. Historiene stammer fra middelalderen, og er satt sammen til ett hele gjennom en rammefortelling.

Dramagruppen «Pegasus» ved Hof, med 13 kulturskoleelever fra 8., 9. og 10.klasse, har arbeidet med et utvalg eventyr fra denne enorme eventyrsamlingen. Manus er utarbeidet i flere runder fra de gamle tekstene, hovedmanuset er av Anja Christine Boman, og senere påbygginger av Julie Vega Dahl.

I forestillingens start får vi møte Kong Sharihars fortvilelse og raseri, etter at han har oppdaget sin kones utroskap med en slave. Som konsekvens starter han et blodbad, der han vil ha en ny kone hver kveld, og drepe henne ved daggry. Landet tømmes gradvis for unge piker, inntil kongens egen visir må gi fra seg sin vakre og kloke datter Sheherazade. Sheherzade ønsker en stans på kongens galskap, og lover sin far at om hun ikke får stanset kongen, så vil hun i hvert fall bli hans siste offer. Hun får lov til å ha med sin søster Dunjasade til kongens palass, og gjennom kløkt og oppfinnsomhet begynner hun å fortelle eventyr for sin søster og kongen. Like før daggry avslutter hun, slik at kongen vil høre mer neste natt, og slik klarer hun å redde sitt eget, sin søsters, kanskje også kongens liv – ved å distrahere ham med fantastiske historier. Men som historiene hun forteller, er også kongen uforutsigbar, så hvor mange soloppganger vil Sheherazade få oppleve?

Blant eventyrene elevene dramatiserer på scenen, er de kjente «Aladdin og lampen» og «Ali Baba og de 40 røverne». Eventyrene ved kongens sengekant glir inn i levende forestilling på scenegulvet, kun metere fra kongens føtter. Sheherazade beveger seg elegant inn og ut mellom eventyrene hun forteller. Hun maner frem gavmilde ånder, gærne koner, stolte sultaner, røvere, prinsesser, krøplinger, kjærlighet ved første blikk, et utall halshugginger, giftmord, trollmenn, og store temaer som spenner mellom fattig og rik, kjærlighet og sjalusi, og eldgamle konflikter mellom religiøse grupper. Historiene har tidløs og svært menneskelig tematikk, og flere av dem kan lett trekkes opp i dramaer som foregår i menneskenes indre og ytre verden den dag i dag.

«1001 natt» er en feiring av fortellerkunstens kraft, og vi ønsker dere velkommen til å oppleve dette!

Forestillingen spilles i Hof Kultursal på søndag 10. juni, klokken 14.00 og klokken 18.00. Forestillingen spilles så i Biorama i Holmestrand på søndag 17. juni, klokken 19.00. Det er gratis inngang.

Den varer i over to timer, så vi har pause underveis.
Forestillingen anbefales for store barn (5.klasse+), ungdom og voksne. (Grunnet tematikk og mye halshoggig og denslags (dog ofte i humoristisk kontekst).)